Global Islami Bank Exam Question Solution 2021

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021 has been published. NRB Global Bank Exam Question Solution 2021, Global Islami Bank  Probationary Officer Exam Question Solution 2021, NRB Global Bank Probationary Officer Exam Question Solution 2021, NRB Global Bank PO Exam Question Solution 2021, Global Islami Bank PO Exam Question Solution 2021,

GIB Exam Question Solution

Global Islami Bank Exam Question and Solution 2021, Global Islami Bank Exam Question and Answer 2021, Question Solution of Global Islami Bank Exam 2021, Global Islami Bank MCQ Exam Question Solution 2021 are search option to get all information of Global Islami Bank Exam Question Solution 2021.

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021: 

Organization Name: Global Islami Bank limited (Previous NRB Global Bank Limited)

Post Name:

1. Probationary Officer

Exam Date: 20 February 2021

Exam Time: 10.00 AM to 12.00 PM

Global Islami Bank Exam Question 2021

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021
Global Islami Bank Exam Question Solution 2021

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021

বাংলা অংশ সমাধানঃ 

১. শবপোড়া শব্দটির কি দোষ দেখা যায়? উত্তরঃ গুরুচণ্ডালী

২. ‘দুঃখকে প্রাপ্ত’  এটি কোন সমাস? উত্তরঃ তৎপুরুষ সমাস 

৩. সূর্য এর প্রতিশব্দ কি? উত্তরঃ আদিত্য

৪. কৃষক হলেও তার আছে (রাশি রাশি) ধন – বাক্যে ‘রাশি রাশি’ কি অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে? উত্তরঃ আধিক্য 

৫. স্বাধীনতা শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি? উত্তরঃ স্ব +অধীনতা 

৬. এক কথায় প্রকাশ করুনঃ জয়ের জন্য যে উৎসব উত্তরঃ জয়ন্তী 

৭. ছন্দের জাদুকর কে ছিলেন? উত্তরঃ সত্যেন্দ্রনাথ দত্ত

৮. কোনটি শুদ্ধ বানান? উত্তরঃ নিষুতি

৯. খাঁটি বাংলা উপসর্গ যোগে সৃষ্ট পদ কোনটি? উত্তরঃ আঁকড়া 

১০. ভাষা আন্দোলনের ফলে যে প্রতিষ্ঠানের সৃষ্টি হয়েছিল? উত্তরঃ বাংলা একাডেমি

Math:

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021
Global Islami Bank Exam Question Solution 2021
Global Islami Bank Exam Question Solution 2021
Global Islami Bank Exam Question Solution 2021
Global Islami Bank Exam Question Solution 2021

(ইংলিশ)
.

  1. Books are a great source___happiness.
    Ans:- (A) of
    .
  2. In the test, we will___ your work and then give you detailed feedback.
    Ans. (A) Access.
    .
  3. What is the causes___the problem?
    Ans. (A) Of
    .
  4. If he is not interested, we will___the proposal.
    Ans. (B) Abandon.
    .
  5. Both parties must adhere___ The terms of the contact.
    Ans. (D) To
    .
    Correct spelling
    .
  6. Ans. (D) Bureaucracy.
    17.Ans. (A) Deference (শ্রদ্ধা)
    .
  7. The synonym of “Catastrophe” is?
    Ans. (C) Destruction.
    .
  8. The idioms “Tie the Knot” means?
    Ans. (A) Getting married.
    .
  9. Passive voice of, ” I saw him leaving house” is..?
    Ans. (A) He was seen by me when leaving house.(Correct Answer)
    .
  10. Antonym of “Foe” is (শত্রু)
    Ans. (A) Friend.
    .
  11. The phrase “De Jure” means ?
    Ans. (B) By Law.
    .
  12. Antonym of “ENORMOUS” is?(প্রকাণ্ড, প্রচুর, বিশাল)
    Ans. (C) Tiny.
    .
  13. Passive Voice of, “None like him.”
    Ans. He is liked by none.
    .
  14. It was a bungled effort to restore order. Here “Bungled” means ?
    Ans. (B) Unsuccessful.
    .
    (গণিত)
    .
  15. If 40 is subtracted from 60% of a number, the result is 50. Find the number?
    Ans:- (D) 150
    .
  16. The cost price of an article is 64% of the marked price. The gain percentage after allowing a discount of 12% on the marked price is?
    Ans:- (A) 37.5
    .
  17. In a 300 m race, A beats B by 22.5 m or 6 seconds. B’s time over the course is..?
    Ans:- (B) 80 second.
    .
  18. Three years back, a father was 24 years older than his son. At present the father is 5 times as old as the son. How old will the son be three years from now?
    Ans:- (D) 9 Year.
    .
  19. ( Pass. 🙁 )
    .
  20. A and B started a business investing Tk. 22,500 and Tk. 35,000 respectively. Out of a total profit of TK. 13,800. B’s share is?
    Ans:- Tk. 8400.
    .
  21. P and Q can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started the work together and then Q left after 2 days. P alone completed the remaining work. How many total days the work was finished?
    Ans:- (A) 12 Days.
    .
  22. The area of a rhombus, one side of which measures 25 cms and diagonal 30 cms, is…?
    Ans:- (C) 600.
    .
  23. In a training camp 18 men can eat 20 kg of rice in 3 days. How long will 6 men take to eat 40 kg of rice?
    Ans:- (B) 18.
    .
  24. The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product..?
    Ans:- (B) 114.
    .
  25. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?
    Ans:- (B) 89 second.
    .
  26. Out of 10 persons working on a project, 4 are graduates. If 3 are selected, what is the probability that there is at least one graduate among them?
    Ans:- (B) 5/8
    .
  27. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both the taps are opened simultaneously then after how much time will the cistern get filled ?
    Ans:- (D) 7.2
    .
  28. 85 % of a number is added to 24, the result is the same number. Find the number.
    Ans:- (D) 160.
    .
  29. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class.
    Ans:- (C) 48.55
    .
    [কোন ম্যাথ বুঝতে সমস্যা হলে আইডিতে নক দিতে পারেন।]
    .
    (সাধারন জ্ঞান)
    .
  30. Sukuk Bond was introduced in Bangladesh on…?
    Ans:- (D) Dec 30, 2020.
    (Note. Actually, Dec 29, 2020)
    .
  31. University of Dhaka was founded in..?
    Ans:- (D) 1921
    .
  32. where is the pyramid of Giza situated?
    Ans:- (A) Egypt.
    .
  33. What type of stock market is Dhaka Stock Exchange?
    Ans:- (C) Direct Exchange Market.**
    .
  34. What percentage of Dhaka stock market share ware sold to two chinese share market?
    Ans:- (B) 25%.
    .
  35. What country has cricket as its national sport?
    Ans:- (D) Jamaika
    .
  36. 20 Taka Note with the signature of?
    Ans:- (B) Governor, Bangladesh Bank.
    .
  37. Most World Wide Web pages contain commands in the language?
    Ans:- HTML
    .
  38. Which one of the following is not computer language?
    Ans:- (B) Unix.
    .
  39. Who is the promoter of Chinese “one belt one road” initiative..?
    Ans:- (A) Xi Jinping

Global Islami Bank Job Exam Question Solution 2021: 

Global Islami Bank Exam Question Solution 2021 has been published. NRB Global Bank is one of the largest private bank in Bangladesh. NRB Global Bank has published a huge job circular  by the Authority. All information regarding the appointment of NRB Global Bank are given on our website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *